söndag 11 mars 2012

Tacos hos oss!

Inte en så ovanlig maträtt i svenska hem nuförtiden, men jag får ändå många höjda ögonbryn när jag serverar mina hembakade tacobröd, min egen fusk-guacamole och min egen rå-salsa, så jag tänkte dela med mig av recepten. Dock får jag återkomma om rå-salsan eftersom jag tar lite av varje som finns hemma och därmed inte har något recept, men jag kallar den rå då jag inte kokar den.

Jag brukar få frågan hur jag ids baka bröden själv, för det tar ju sån tid och det finns ju färdiga att köpa! Jo men visst, men de här är så mycket godare än de degiga, vita bröden i affären och medan jag bakar ut och gräddar står övriga i sällskapet och hackar grönsaker, steker köttfärs och dukar, så allt är klart samtidigt och vi har hunnit umgås lite under tiden.
I receptet har jag skrivit mjöl, helt enkelt. Jag använder aldrig vetemjöl (näringsfattigt!) utan dinkel, och till dessa tortillas byter jag gärna ut någon dl till majsmjöl.
Se alla recept som en grund och variera och experimentera själv!

Tortillas - grundrecept
8 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl olja med neutral smak
3 dl vatten

Blanda alla torra varor i en bunke. Tillsätt olja och vatten, rör till en smidig deg. Låt stå ca 30 minuter. Dela degen i ca 16 bitar, rulla till bollar och kavla ut till tunna, runda bröd. Grädda genast i torr stekpanna på medelhög värme, ett par minuter på varje sida.

Fusk-guacamole - grundrecept
3 mogna avokados
2 dl turkisk youghurt
1 vitlöksklyfta
0,5 kryddmått sambal oelek

Mixa ihop med mixerstav, smaka av med salt, svartpeppar och lökpulver. Självklart är det bara att öka på vitlök och sambal om man vill ha den starkare!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar